en korte uitleg over hoe je honing juist bewaart.
Vaste honing
De vaste honig word het best bewaard in een kole (12 tot 15°C) en donkere omgeving, die bovendien best droog is. Een kelder is hier bijvoorbeeld goed geschikt. Een koele berging kan ook maar dit zou weleens problemen kunnen geven in warme zomers. Vooral schommelingen in temperatuur komen de bewaring niet ten goede. De normale bewaartijd van honing bestemd voor de verkoop, bedraagt twee jaar, dan neemt de activiteit van de enzymen af. In goede omstandigheden opgeslagen kan honing echter jaren bewaren.
Lopende honing
De lopende honing hoef je niet zo koud te bewaren. Wat wel vaker voorkomt bij lopende honing is dat deze kristalliseert na een tijdje. De honing is niet slecht geworden maar kristalliseert gewoon, je kan hem nog steeds consumeren. Heb je toch liever de lopende honing verwarm dan je honing "au bain marie" tot al de honing terug vloeibaar is geworden.
Honing is een levend product en er kan bij het bewaren altijd iets mislopen. Bij beginnende imkers kan het hier wel eens misgaan: te hoog vochtgehalte in de honing, onvoldoende laten rijpen en roeren, te vroeg inpotten, slordige hygiëne, bewaren in te warme en vochtige lokalen...
Maar ook héél soms loopt het bij ons ook mis. Het kan zijn dat een bepaalde "batch" misloopt zoals bijvoorbeeld in 2016 bij 100 kg klaver het geval was. De honing was opgehaald in een regenbui en net die regen maakte de honing te vochtig waardoor deze ging gisten. Heb je een potje honing die aan het gisten slaagt laat dan zeker iets weten, ben je echter de enige met dit dan zal het waarschijnlijk aan jouw bewaarmethode liggen. Mocht het toch onze fout zijn dan wisselen we uiteraard jouw honing weer om!