Straffestreek Bijenboer 10 4000px

Wanneer is welke honing verkrijgbaar?

Wanneer is welke honing verkrijgbaar?

De honing is pas terug verkrijgbaar als de bloempjes gebloemd hebben. Hierna verwerken we de honing door deze te zeven en het kristalisatieproces te controleren, dit duurt ook al gauw twee weken.

Honing verkrijgbaar

fruit: half mei
koolzaad: eind mei
accacia: 15 juni (!!opgelet lukt zeer zelden)
zomer: half juli
linde: half juli
Balsemien: nog steeds te koop

Het seizoen start met een van de meest intensieve werken: De pollinatie van het fruit. De peer is de eerste die stopt met bloemen, hierna komt de kers en daarna de appel aan bod. Deze kasten worden vervolgens verplaatst naar Waals brabant omdat de koolzaad velden hier doorgaans iets later bloeien als in Vlaanderen. Daardoor kunnen we alsnog genoeg koolzaadhoning oogsten.

Na de koolzaad is het opnieuw een drukke periode want... vlak na de koolzaad bloeit de accacie, en deze bloeit slechts 1 a 2 weken. Al de bijenkasten dienen dus op 2 a 3 dagen van Waals brabant terug naar het Hageland te komen. Al die moeite is vaak voor niets want slechts 1/3 jaar geeft de accacia voldoende honing. Waarom al die moeite? het is een super lekkere lopende honing!

pseudoacacia of gewoon acacia

acacia of pseudoacacia

Na de accacia worden de kasten ofwel naaar de linde gebracht naar de streken van Antwerpen, Olen, Tongerlo ofwel naar de zomerhoning opnieuw in Waals- brabant.

Dan is het seizoen nog niet gedaan, een van de zwaarste drachten moet nog komen! De Balsemien! deze bloeit van juni tot oktober maar wij gunnen onze bijen hun rust vanaf begin september.

Balsemien (reuzespringzaad, reuzebalsemien,..)